Viyana Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Enstitüsü’nde Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanlığı bursiyeri olarak 1978- 1983 yılları arasında yaptığı doktora çalışmasını tamamlayarak Bilim Doktoru ünvanını Kasım 1983’de aldı. Türkiye’ye kesin dönüş yaptığında, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde yurtdışı diplomalı olması nedeniyle, 1985 yılında Farmakognozi Ab.Dalı’nda doğrudan Yard. Doç.Dr. kadrosunda göreve başladı. iki yıl sonra, YÖK tarafından Farmasötik Botanik, Anabilim Dalı olarak kabul edildiğinde, kendi isteği ile geçiş yaptı. 1993 yılında Doçent, ve ardından Ab.Dalı Başkanı oldu.1994-2000 yılları arasında (2 dönem) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevinde bulundu. 1997’de E.Ü. İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (ARGEFAR) Eczacılık Fakültesi’ndeki görevine ek olarak Müdür Yardımcısı olarak atandı. Bu görevini iki dönem (2005 yılına kadar) yaptı ve bu süre içinde ‘Tıbbi Bitkiler -Bitkisel İlaçlar Birimi ve Labora-tuarı’nın kurulmasına katkı sağladı. 2000 yılında, Farmasötik Botanik- Farmakognozi-alanında Profesör oldu.
2002 yılında önce ‘Fitoterapi Günleri’ isimli, hekim ve eczacılara yönelik ‘Fitoterapi’ eğitim seminer-lerini yurt içi ve dışından alanında yetkin konuşmacılar davet ederek koordinatörlüğünü yaptı.
2003-2008 arasında Argefar-Sürekli Eğitim Programları’ çerçevesinde, Müdür Prof.Dr. Işık Tuğlular başkanlığında ve katılımıyla, üç aşamalı ‘Hekim ve Eczacılar için Fitoterapi’ kursları koordinatörlüğü ve eğitmenliği görevlerinde bulundu.
2007 Bahar yy’nda, Avrupa Birliği ‘Sokrates Programı’ çerçevesinde Viyana Üniv., Eczacılık Fakültesi-nde Prof.Dr J. Saukel ile birlikte son sınıf öğrencileri için açılan ‘Etnofarmakognozi’ dersini ortak olarak vermek üzere davet edildi. 2008 yılında, Viyana Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tamamlayıcı Tıp Birliği (GAMED) ve Avusturya Fitoterapi Birliği’nin (ÖGPhyt) ortak düzenledikleri ‘Aromaterapi Kongresi’ne ‘Türk Gülyağı’nın Etkisi ve Kullanımı’adlı sunum için davetli konuşmacı olarak katıldı. Daha sonraki yıllarda Almanya Primavera Life Firması Eczacılar için düzenlenen Aromaterapi Eğitim Seminerlerinde Türk Gülyağı’nın Aromaterapi’de Bilimsel Yeri ve Türkiye Florasında bulunan Uçucu Yağ Tıbbi Bitkileri ve Uçucu yağ Çalışmaları üzerine sunumlar için Haziran-Temmuz aylarında davetli konuşmacı olarak bulundu.
2008’de başlayan Zade- Vital Firması, üniversite-sanayi İşbirliği çerçevesinde, Türkiye’nin ilk geleneksel bitkisel ilacı olan ‘Nigellin®’ preparatı ve diğer projelerin gerçekleştirilmesinde görev aldı.
2011-2014 arasında Sağlık Bakanlığı TİTCK Bitkisel Ürünler Komisyonu üyeliği,
2012 yılından beri, Viyana Üniv. Farmakognozi Enstitüsü’nce hazırlanan ‘ Avusturya’da İnnovatif Fitofarmasötik Ürünlerin Geliştirilmesine Bilimsel Katkıda Bulunan Bilim İnsanları Listesi’nde yer almaktadır.
2014-2015 arasında, Ebiltem Üniversite -Sanayi İşbirliği çerçevesinde, ENA Farma ile yürütülen Ar-Ge Projesi Prof .Dr. Zeybek danışmanlığında ve Yard. Doç.Dr. Yücel Başpınar birlikte, gerilim tipi baş ağrısında kullanılan Maxerin®adlı bitkisel ürün geliştirilmiş ve TİTCK’dan ruhsatlandırılan bu ürün, 2016 yılında ‘Altın Havan’ ödülünü kazanmıştır.
2012-2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı (iki dönem)
(2013-2023 yılları arası) Sağlık Bakanlığı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Komisyonu (GETAT) Üyeliği ve Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ortak komisyonu olan ‘Takviye Edici Gıda Komisyonu’ üyesi olarak görev yapmıştır
2023 Mart ayından beri Medipol Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Alanında biri 1999 yılında yayınlanmış Aromaterapi kitabı olmak üzere, 6 kitabı, bitkisel ilaçlar üzerine tamamlanmış 17 proje , 2 adet patenti ile BAP ve TÜBİTAK 1001 projeleri ve çok sayıda makaleleri vardır.4 adet uluslararası/ulusal bilimsel dergi danışma kurulunda bulunmaktadır.
Çok iyi derecede almanca, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Evlidir ve Almanya’da DAAD bursiyeri olarak Sanat Terapisi üzerine Master çalışmasını tamamlayan ve doktora çalışmasına başlayan bir kız çocuk babasıdır.